ΟΔΗΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΙΩΣΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΦΟΡΑΜΕ ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΚΑΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ

Πάμε για ψώνια:

1. Πάμε στο supermarket και αγοράζομε ένα πλαστικό δοχείο. Μεγάλο π.χ. 30Χ15Χ15

2. Πάμε και αγοράζουμε φύλο μολύβδου 1mm. Στου Παπαδάκη μου έκοψαν ενα φύλο 1000Χ100Χ2

Περνάμε και από το κατάστημα ηλεκτρονικών και αγοράζουμε ένα αμπερόμετρο ή πολύμετρο για 10 - 20 Α.

3. Στο παραλληλόγραμμο δοχείο που αγοράσαμε στο (1) κόβουμε μια πλάκα μολύβδου για κάθε πλευρά. φροντίζουμε ώστε η πλάκα να έχει αρκετό μήκος ώστε να περισσεύει έξω από το δοχείο περίπου 4 εκατοστά ώστε γυρίζοντας το να μαγκώσει πάνω στο χείλος του δοχείου και να μην χρειάζεται περισσότερη στήριξη. Το φύλο μόλυβδου είναι μαλακό και γυρίζει με το χέρι. Σκοπός μας είναι να ντύσομε τις δύο απέναντι πλευρές με φύλο μολύβδου. τις δύο απέναντι πλάκες τις ενώνουμε με καλώδιο. χοντρό, θα περνά πολύ ρεύμα από μέσα - από 2Α έως 20Α ανάλογα το τί θα κάνουμε. τις μολύβδινες πλάκες τις ενώνουμε με το αρνητικό του τροφοδοτικού. Έχει σημασία οι πλάκες να έχουν πολύ μεγάλη επιφάνεια και να είναι και οι ΔΥΟ απέναντι πλευρές ντυμένες διαφορετικά θα παρουσιάζονται σκιές στο αντικείμενο που ανοδιώνουμε.

4. Αγοράζουμε από το φαρμακείο Θειικό οξύ και βάζουμε στο δοχείο που έχουμε ετοιμάσει στο (3) : τρία μέρη νερό και 2 μέρη Θειικό οξύ

 ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΑΝΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΟΞΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

 δηλ ΑΑΑ Always Add Acid

 Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε ΤΑ Ι ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ

 γιατί από την ανάμιξη παράγεται θερμότητα και αν το κάνουμε ανάποδα θα βράσει το οξύ απότομα και θα πεταχτεί πάνω μας.

Το διάλυμά θα έχει περιεκτικότητα 60% και θερμοκρασία περίπου 50 βαθμούς . και ποιο αραιό να το κάνετε δεν πειράζει.

Αφήνουμε να κρυώσει. Αν θέλουμε αγοράζουμε άλλο ένα σκεύος -πλαστικό- ποιο φαρδύ και βάζουμε μέσα το δοχείο μας και στο ενδιάμεσο ρίχνουμε νερό ώστε να φτιάξουμε ενα ψυγείο. Από την διαδικασία της ανοδίωσης θα παράγεται θερμότητα και θα πρέπει να περιμένουμε να κρυώσει το διάλυμα πριν προχωρήσουμε. Αν δεν μπορούμε να βρούμε Θειικό οξύ αγοράζουμε υγρά μπαταρίας ( το διάλυμα είναι 35% απλά θέλει ποιο πολύ ώρα).
Από το κατάστημα μαζί με το μόλυβδο αγοράζουμε και σύρμα αλουμινίου.

5. Πάνω από το δοχείο φτιάχνουμε από αλουμίνιο ή πλαστικό οριζόντιες ράβδους στήριξης για να κρεμάμε από εκεί τα αντικείμενα μέσα στο διάλυμα. Προσοχή δεν πρέπει να μπει στο διάλυμα κανένα μέταλλο εκτός από το αλουμίνιο - ο μόλυβδος δεν αντιδρά-.

6. Αγοράζουμε ή φτιάχνουμε ένα τροφοδοτικό 12V πολλά αμπέρ ένα τροφοδοτικό από υπολογιστή κάνει ή και φορτιστής μπαταριών μόλυβδου. Τέλος πάντων, ένα τροφοδοτικό, δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ η τάση όσο το να μπορεί να δίνει πολύ ρεύμα το ρεύμα κάνει τη δουλειά. Συνδέουμε το αμπερόμετρο στο θετικό κατά σειρά. προτείνω στα άκρα του τροφοδοτικού να βάλετε μεγάλα κρκοδειλάκια.

7. Πλύνουμε καλά μα πολύ καλά τα αντικείμενα προς ανοδίωση. Εγώ στην κοπή χρησιμοποιώ πετρέλαιο και για πλύσιμο έβαλα ferry για τα πιάτα. Το ΟΜΟ ή το Tide για τα ρούχα δεν μου έκαναν καλή δουλειά. Τώρα αφού ξεπλύνουμε τα αντικείμενα, έχουμε ένα δοχείο με απιονισμένο νερό και τα αφήνουμε μέσα για να μην στεγνώσουν και κάνουν λεκέδες από άλατα.

8. Μετρήστε το αντικείμενό σας σε inch και βρείτε την επιφάνεια του σε τετραγωνικές inch (Εφαρμόστε τους τύπους από το link http://www.shadowguarddev.com/alex/anodizing/ ) Κρεμάμε από το αλουμινένιο σύρμα ένα αντικείμενο και το βάζουμε μέσα στο διάλυμα. Συνδέμε το θετικό (+) του τροφοδοτικού - άνοδος- στο αντικείμενο. Βλέπουμε την ένδειξη του αμπερομέτρου και από το παραπάνω link με βάση τον τύπου Τ=..... υπολογίζουμε το χρόνο που πρέπει να αφήσουμε το αντικείμενο.

Προσέχουμε πάντα το αμπερόμετρο - το ρεύμα κατά κανόνα είναι πάνω από 2Α να μην μηδενίσει ή να πέσει αισθητά η ένδειξή του γιατί αυτό σημαίνει κακή επαφή στα καλώδια. για την τάπα μου στη Φώτο το ρεύμα είναι 4Α Όπως θα δείτε από τον τύπο του χρόνου το ρεύμα είναι αυτό που καθορίζει πόσο χρόνο πρέπει να μείνει το αντικείμενο στο διάλυμα. Τώρα θα πρέπει στην πλάκα μολύβδου να υπάρχουν πολλές φυσαλίδες που αυξάνουν με το χρόνο και στο αντικείμενο λίγες ή καθόλου. Αν μέσα στο διάλυμα παρατηρήσετε καφέ ίζημα ή το αντικείμενο αφρίζει τότε έχετε βάλει ανάποδα τα καλώδια.

9. Και ένα δυο λεπτά να μείνει παραπάνω δεν πειράζει. Αν όμως μείνει πολύ η λεία επιφάνεια του αντικειμένου σας θα ψωριάσει. Αν το αφήσετε πολύ ώρα τότε θα γίνει σαγρέ πράγμα που σημαίνει ότι έχει "καεί" και θέλει πέταμα. Τηρώντας το χρόνο το αντικείμενο από ασημένια αλουμινένια λάμψη θα έχει γίνει γκριζωπό σκουρόχρωμο Ίσως να γυαλίζει περισσότερο. Είμαστε στο σωστό μονοπάτι. Ξεπλύνουμε με απιονυσμένο νερό. σκουπίζουμε. Πιθανό να παρατηρήσετε μια κίτρινη θαμπάδα. Είναι φυσιολογικό και δεν φεύγει όσο και να ξεπλένεται ή σκουπίσετε. Προτείνω μετά το ξέπλυμα να το αφήσετε μέσα στο απιονισμένο νερό. Μην πιάνεται τα αντικείμενα με γυμνά χέρια Γενικά μην τα ενοχλείτε. Κάνετε δακτυλιές που θα φαίνονται μετά στο βάψιμο.

10. Mέχρι τώρα έχετε κάνει την ανοδίωση. Μπορείτε να βάψετε τα κομμάτια σας με το πιστόλι ή με το πινέλο ή με εμβάπτυση σε μπογιά. Τα link που αναφέρονται παραπάνω πωλούν μπογιές σε διάφορες αποχρώσεις.

11. Μπογιές Ανατολή. Σε 2 λίτρα νερό απιονισμένο ενα φακελάκι μέσα σε ανοξείδωτο σκεύος στους 60 βαθμούς. Οι 60 βαθμοί είναι όταν αρχίσει να αχνίζει το διάλυμα. Βουτάμε το κομμάτι και ανασύρουμε. Αν δεν μας αρέσει η απόχρωση το ξαναβουτάμε για μερικά δευτερόλεπτα. Όσο ποίο πολύ το αφήσουμε τόσο ποιο βαθύ χρώμα θα πάρουμε. Το δικό μου το άφησα 15 δευτερόλεπτα. Ξέπλημα σε μπολ με κρύο απιονισμένο νερό.

Τέλος βαφής.

Αποτέλεσμα: Βαμμένο κομμάτι που δεν ξεβάφει στο κρύο νερό. (Η συσκευασία της μπογιάς έχει ένα γυαλιστικό μην το χρησιμοποιήσετε.) ΑΛΛΑ--> Στο ζεστό νερό ξεβάφει. Στο καύσιμο μοντέλου με νίτρο ξεβάφει.

12. Από κατάστημα χρωμάτων αυτοκινήτου και αγοράζω βερνίκι εποξικό δύο συστατικών και το διαλύτη του. Αναμιγνύω και βάνω αρκετό διαλυτικό -είναι γαλακτώδες παχύρευστο- και βάφω το κομμάτι με πιστόλι ή το εμβαπτίζω μέσα στο βερνίκι Προσοχή σε μισή ώρα το βερνίκι έχει στεγνώσει και έχει φτιάξει ένα γυαλιστερό περιτύλιγμα στο κομμάτι μας ανθεκτικό στα καύσιμα.

Αν έχω γράψει κάτι λάθος διορθώστε με.

 Μελετήστε τα link -είναι στα Αγγλικά- όσο καλύτερα γίνεται

Το παρόν το έχω δημοσιεύσει στο www.cnchobby.gr